En stark uppvisning från Sportfiskemässan i alla fall.

Flugfiske mässans och sportfiskemässans dagar är något som dom flesta fiskare ser fram emot hela året.
Det är alltid en liten känsla av julaftonsmorgon när man först kommer in i mässhallen och får se alla nyheterna för året och alla potentiella kap man kommer att få göra.
Nya produkter och speciella mässreor gör att det finns något för dom flesta, även dom med lite lättare plånbok.
Clearwaters var på plats den 14/3 för att besöka flugfiskemässan, och den 28/3 för att se vad den svenska sportfiskemässan hade att erbjuda.

Besannade rykten

Redan när vi kliver in i mässhallarna så får man en känsla utav hur mässan kommer att vara.
Och på flugfiskemässan syntes det direkt att det är mindre utställare i år än tidigare år.
När istället sportfiskemässans första intryck var:
”Jäklar vad stort…”
Vi hade hört lite rykten från olika handlare innan ffmässan att dom prioriterat sportfiskemässan istället då dom trots allt har ett större utbud av andra fiskeprylar också.
Och det är inte heller någon billig historia att ställa ut på en mässa.
Berras, eller Berras Outdoor som dom kallar sig var ett utav företagen som valde att satsa allt på sportfiskemässan två veckor senare än ffmässan istället.

Det brukar alltid ta ett par tre timmar att gå igenom mässans utbud och nyheter.
Men i år gick vi igenom ffmässans utbud på strax över en halvtimme och kände oss rätt mätta på mässan.
Det skiljer sig rätt bra från tidigare år då vi alltid har behövt springa ut till bussen och stressa in i det sista innan det är dags att åka hem.
Under besöket på sportfiskemässan så kändes däremot tiden så knapp att man halvsprang hela tiden och hade gärna stannat en dag till för att verkligen gräva i alla störtkorgar och provfiska alla beten.
Det fans självklart en känsla av glädje att kliva in på flugfiskemässans golv som det alltid gör för oss flugfiskare. Men tyvärr åkte vi nog hem lite mindre nöjda än vanligt.
Något som var väldigt positivt var att vi fick träffa vår gamle bekant från tidigare mässor, Ulf Haagström, som satt och band flugor på flugbindargatan.
Tyvärr så blev det inget längre samtal den här gången då vi var på väg mot en föreläsning och hade dåligt om tid.

Nyheter

Det fans som vanligt många kända media profiler på båda mässorna och det är alltid trevligt att få utbyta lite erfarenheter och få lite tips utav ens egna vardags idoler.
Flugfiskemässans utbud och marknadsföring utav nyheter var klent i år och många utav mässutställarna hade det trångt och dåligt planerat för oss som vill in och känna och klämma lite.
Men vi pratade en stund med grabbarna på Spey om deras nya spöserie och blev trevligt bemötta och fick en genomgång utav vad Spey har att erbjuda.
Vi passade även på att prova Loops nya Xgrip serie och blev positivt överraskade utav den grymma kraften i dessa spön trots det till utseende klumpiga handtaget.
Priset på båda dessa serier avskräckte oss dock från att göra närmare efterforskningar genom att köpa något utav dom.

Sniderier och konstverk

Betestillverkningen har som dom flesta vet skjutit i höjden dom senaste åren, inte minst på dom hemslöjdade jerkbait betena.
Sportfiskemässan praktiskt taget kokade utav nyheter och varierande modeller inom just jerkbaitfisket.
Betestillverkarna själv fans på plats för att marknadsföra sina beten och hjälpa folk att hitta det dom behövde.
Jag fick själv en tillrättavisning utav självaste Kjelle Lundberg när han tittade ner i min kasse och såg att jag inte hade några utav hans beten däri.
Anders ”Wolfcreek” Ulvforsen hälsade oss välkomna med sitt alltid lika trevliga humör och breda flin.
Det blev ett antal beten inhandlade mellan oss den dagen och prislapparna på dom små konstverken avskräcker ingen.
Slöjdarna själva handlar lika mycket utav varandra som vi konsumenter och fiskare gör och har ingen stolthet som gör att dom bara fiskar med sina egna beten.
Benny ”Gargamel” Backeby bakom Glures kom ner med två lådor nytillverkade beten åt Attitudebaits och Lundgrens fiske och fick redan i ingången till mässan bud på dom glänsande fiskarna.

Föreläsare fans det gott om på båda mässorna.
Christer Stenberg föreläste om sin resa till Pakistan där han fiskade efter södra Himalayas vackra öringar.
En fängslande föreläsning som vi skrivit om på clearwaters i ett tidigare reportage.
Gäddfisket har snabbt blivit ett utav det populäraste fiskemetoderna i Sverige och allt fler förstår att även gäddan är en känslig fisk som måste vårdas varsamt för att inte minska eller försvinna helt.
Något som Clearwaters kommer att skriva om senare i år.
Både på sportfiskemässan och flugfiskemässan fans föreläsare som pratade om olika spännande fisketekniker att bedriva efter Sveriges krokodil.
Några fler som kommit upp sig på senare år är ”Fjällorna”, som fans på plats under mässornas alla dagar och visade för alla att tjejer också kan.
Johan Klingberg var mannen bakom städet då vi kollade in på ett föredrag om hur du binder bättre flugor med cdc och vad som är skillnaden mellan det och att använda andra alternativa material.
Johan höll som vanligt hög kvalitet genom hela föredraget och förklarade allt i lekmannatermer som alla i publiken kunde förstå.
Flugorna var som alltid vackra och skickades runt för att alla skulle få känna och klämma på dom.

Låt våra vatten leva

En annan duktig flugbindare som fans på plats när vi besökte sportfiskemässan var Thomas Züllich från Tyskland som satt sida vid sida med Andreas Lestander, som också är en mycket duktig fotograf.
Deras små kreationer är riktigt trevliga att se på och vi fick med oss en liten fluga med hjorthårs vinge hem för att använda under sommarens öringfiske.
Och vill vi ha något öringfiske kvar så är det viktigt att vi har kvar Älvräddarna på våra mässor och ute vid våra vattendrag.
Jag pratade med Inga Larsson från Älvräddarna under en lång stund och fick information om vad dom gör och hur jag som ensam person kan göra för att hjälpa till att rädda Sveriges älvar och vattendrag.
Jag viste att politiker kunde göra dumma misstag och ta dåliga beslut men efter en stunds diskuterande med Älvräddarna så förstår jag inte ens hur någon utav dom som väljer att bygga ut och förstöra våra svenska vatten kan sova om nätterna.
Vi på Clearwaters säger som så många andra också borde NEJ till vattenkraft!
Utav alla vi pratade med under årets två mässor så var dom flesta bara glada att komma ut på något för att bota en del utav abstinensen innan isarna släpper.
Men många var också missnöjda med utbudet på flugfiskemässan men nöjda med utställare och utbud på sportfiskemässan.
Flugfiskemässan brukar faktiskt ha en riktig bergochdalbana med sin insats och brukar vara en riktig höjdare vartannat år.
Förra året var en utav dom bästa flugfiskemässorna någonsin enligt många och i år var det den sämsta ...så vi förväntar oss stordåd till nästa år!


Fakta:

Om du är intresserad utav att veta mer om Flugfiskemässan eller sportfiskemässan så kan du besöka länkarna här under.

www.flyfishingfair.com
www.kistamassan.com